“Wordt Vervolgd”, Open Monumentendag

Op 10 september is het weer zo ver, dan is het weer Open Monumentendag en in Breda is het thema “Wordt Vervolgd”. Uiteraard doen wij hier weer aan mee, lees er alles over op de officiële site van de Open Monumentendag 2011 in Breda.

Herbestemmen, hergebruiken
Breda leeft, en heeft jong en oud veel te bieden, want Breda wordt vervolgd. De stad heeft een lange geschiedenis en een minstens zo lange toekomst. Op deze dag ervaar je hoe elk stukje stad zijn eigen vervolg heeft, vaak al sinds de middeleeuwen. Breda koestert haar gebouwen en openbare ruimte. Zij herbestemt en hergebruikt. Zij doet dat vandaag de dag opnieuw, maar hergebruik is van alle tijden. Kloosters werden kazernes, postkantoren werden hotels, vestingwerken werden opslagplaatsen ensingels, compleet met fiets- en flaneerpaden. Tijdens Open Monumentendag kom je talloze voorbeelden tegen van dit hergebruik. Soms heeft een gebouw wel 9 bestemmingen gehad voor je het vandaag betreedt en lijkt wel een kat met 9 levens… Vandaag ga je op stap in de dynamische stad Breda en ondervind je zelf hoe monumenten steeds weer een nieuwe functie krijgen en zich steeds opnieuw verhouden tot de gebruikers. Op deze speciale dag hebben ze bovendien allemaal een extra functie, want overal is iets bijzonder te doen. Verwerk je gevoelens over een gebouw in een prachtig gedicht onder deskundige leiding van echte dichters, ga op de foto met je favoriete actiegroep, leer wat cradle to cradle is, raak ontroerd door muziek van ongekende variatie en kwaliteit, kortom geniet van deze onvergetelijke dag en kom wijzer thuis.

Je kunt hier het officiële boekje vast inzien.

Op 11 augustus 2011 schreef Leo Nierse het volgende artikel over de Open Monumentendag 2011 Breda in BNdeStem (foto 8 geeft een inkijken op onze binnenplaats).