Wonderschone Susani

Vandaag kreeg ik een terugblik binnen van de tapijtveilingen van Rippon & Boswell uit Wiesbaden (Duitsland). Hierin stonden uiteraard meerdere topstukken vermeld, maar ik wil er graag één uitschieter met u delen. Ik ben zo vrij geweest de bijbehorende tekst te vertalen:

Dit grote zijden borduurwerk is een van de mooiste overgebleven stukken van de Lakai stam. Het is gemaakt in de omgeving van de oase stad Shakrisyabz (groene stad) in het Emiraat van Bochara. Het is waarschijnlijk gemaakt rond 1800, maar wellicht is het nog ouder.

Het design begint met een kleurrijk medaillon, versierd met bladvormige boteh motieven, het lijkt haast rond te draaien als een groot wiel. Daaromheen volgt een blauwe contourlijn bestaande uit wijnranken in een stervorm rond het centrale ontwerp. Hierop volgen nog vele boteh’s, florale motieven en takken/bladeren. In de hoeken is het design afgewerkt met diagonaal geplaatste bladeren en boteh’s.

De uitstekende kwaliteit van het borduurwerk, het uitgebreide, zeer complex en dynamisch design laten oude kosmologische ideeën zien en de rijkdom van het kleurenpalet is een aanwijzing dat het stuk werd gemaakt in opdracht van een rijke, hooggeplaatste familie. Het borduurwerk werd oorspronkelijk ondersteund met een geel zijde weefsel dat nu grotendeels is verdwenen waardoor de witte katoenen zichtbaar wordt.

Deze spectaculaire Suzani komt uit een oude prive-collectie uit München. Volgens de eigenaar werd het gekocht in de Londense kunsthandel eind jaren 60. Lichte tekenen van ouderdom en de zeer goede algemene conditie resulteerde uiteindelijk in een opbrengst van net boven de 140.000 euro.