Tweede Nassaudag in Breda

Breda staat op tweede pinksterdag (13 juni 2011) in het teken van de historische band met de Nassaus, de heren van Breda ofwel de verre voorvaderen van het Koninklijk Huis. Op de Nassaudag, die voor de tweede keer wordt gehouden is het tevens Kastelendag en kan het publiek terecht in het Kasteel van Breda (KMA), poortgebouw van het Begijnhof, Grote Kerk en kasteel Bouvigne. In ‘t Valkenberg, de vroegere kasteeltuin, is er een stadspicknick (12.00 uur). Als afsluiting van de dag geven de Nassau Harmonie, rappers en andere muzikanten een concert op het ponton in de haven. De VVV en Gilde De Baronie verzorgen Nassaurondleidingen.

Vorig jaar was ook ons eigen ‘Hofhuys’ één van de locaties, u vindt hier een kleine impressie. Helaas is de route met design langs de hofhuizen komen te vervallen. Er was simpelweg dit jaar niet voldoende budget om dat onderdeel uit te kunnen voeren. Volgend jaar zijn we hoogstwaarschijnlijk weer van de partij.

Breda en Leeuwarden zijn de enige steden die de titel Nassaustad mogen voeren. De band tussen de Baroniestad en de Nassaus begint in 1403, wanneer de elfjarige Johanna van Polanen, dochter van de heer van Breda, in het huwelijk treedt met de Duitse gravenzoon Engelbrecht I van Nassau. Een jaar later houden zij hun Blyde Incomste in de stad. Het monument bij de entree van ‘t Valkenberg bij de Willemsbrug herinnert aan die historische gebeurtenis.

Op het Kasteel van Breda zijn 13 juni onder meer de Granaat- en Duiventoren van het Spanjaardsgat en het Blokhuis, de vroegere woning van de Nassaus, te bezichtigen. In de Grote Kerk is een ‘tableau vivant’ van historische figuren die de tijd verdrijven aan een gedekte tafel. Iedereen die daar zin in heeft, mag aanschuiven. De Prinsenkapel – met renaissanceplafondschilderingen – is het mausoleum van de heren van Breda. Onder anderen Hendrik III van Nassau en zijn zoon René van Châlon, de allereerste prins van Oranje Nassau, zijn er bijgezet.

Muzikanten, troubadours en andere artiesten zorgen op de Nassaudag voor vertier tijdens de stadspicknick in ‘t Valken. Voor drie euro is daar een lunchpakket te koop (voorverkoop tickets vanaf 14 mei bij de VVV). Zelf eten meenemen, mag ook.

In het poortgebouw van het Begijnhof vertellen boekbinders over hun vak. Op 13 juni is het tevens Landelijke Dag van het Kasteel. Waterschap Brabantse Delta stelt de deuren en tuinen van Bouvigne open voor het publiek.