‘t Hofhuys

PJ van Aalst exclusieve tapijten BV is gevestigd in het 16e eeuwse monumentale ‘Hofhuys’ in de Catharinastraat 14 te Breda. Eind jaren ‘60 is het geheel gerestaureerd en er is toendertijd een speciale folder gemaakt door het Architectenbureau, de aannemer en mijn voorgangers (de 3de generatie). Je kunt de originele folder hier teruglezen: Pagina 1, 2, 3 & 4.

Ook dit jaar wordt dit pand weer opgenomen in de route van de Open Monumentendag en Duik in het duister (12 september 2009). In het boekje van 2008 stond ons pand als volgt omschreven:

Dit pand is een grote verrassing. Het ziet er van buiten zo gewoon uit, met uitzondering van de neoclassicistische consoles. Zeer bezienswaardig is de binnenplaats met zijn bogen op zuilen en een uiterst zeldzaam bakstenen traptorentje. De sfeer is ronduit middeleeuws. Hoe kan dat? Het pand is werkelijk middeleeuw, maar raakte ernstig beschadigd bij de grote stadsbrand van 1534. Daarna werd het hersteld in diverse stijlen, van renaissancestijl, via classicisme en neoclassicisme, tot in de moderne stijl van de jaren ‘60 (20ste eeuw). Sindsdien is het bedrijf in Oosterse tapijten van PJ van Aalst, dat zich Hofleverancier mag noemen, er gevestigd.

Hier staan meer foto’s van ‘t Hofhuys.