Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag heeft in 2014 als thema ‘Op Reis’. De gemeente Breda heeft ook dit jaar weer een bijzonder programma samengesteld. Door het explosief groeiend aantal bezoekers voor dit gratis evenement beslaat het programma voor het eerst twee dagen: zaterdag 13 en zondag 14 september.

In meer dan dertig panden in de binnenstad en in Princenhage zullen op zaterdag diverse activiteiten plaatsvinden. Historische bussen brengen u naar de voormalige Tramremise Princenhage, van waaruit overdag en ‘s avonds een Duik in de Tijd kan worden genomen door jong en oud. Op zondag is er een doorlopend activiteitenprogramma in de Grote Kerk en in de Tramremise Princenhage. Deze dag kunt u ook diverse fiets- of wandeltochten maken.

Hier vindt u vast een lijst met alle locaties die op zaterdag open zijn. Onze locatie is alleen op zaterdag geopend. Loop mee met ons en laat u inlichten over de reizen die onze tapijten hebben gemaakt. En vooral… waaraan je dat kunt zien. Voor de muziek moet u op de binnenplaats zijn.

U vindt hier de officiële folder.

Hieronder de achtergrondinformatie van onze locatie:

Catharinastraat 14 en 16 waren niet altijd twee huizen. Na de grote stadsbrand van 1534 werden ze nog als één geheel herbouwd. Het complex was door de stadsbrand dan wel ernstig beschadigd; de meeste muren stonden nog overeind en werden opnieuw gebruikt. De opdrachtgever was Jacopmijne, weduwe Masschereels, die het in 1531 had gekocht. Ze liet een binnenhof in renaissancestijl bouwen, compleet met traptorentje en bogen op zuilen, misschien wel naar voorbeeld van het Kasteel van Breda.

De bewoners van deze hofhuizen hadden nauwe banden met de Nassaus, die op het Kasteel woonden. Ongetwijfeld zullen de eigenaren samen met de Nassaus naar Mechelen en Brussel zijn gereisd of naar andere plaatsen. Ze moesten ook regelmatig naar hun eigen heerlijkheden, die verspreid waren over de Nederlanden, om hun inkomsten op te halen: Brecht, Assendelft, Renesse, Elderen, Waalwijk, Dussen enzovoorts. De bewoners zullen dus heel wat hebben afgereisd.

De splitsing stamt pas uit 1698. Er kwam een stenen muur op de binnenplaats en een eigen voordeur voor nummer 16. De gemeenschappelijke poort naar de binnenplaats, de poortkamer en de zolder daarboven werden bij Catharinastraat 14 getrokken. De poort is nu nog te herkennen in het oostelijke gedeelte van dit pand.

Vaak werden dit soort panden in de negentiende ‘gemoderniseerd’ door er een nieuwe gevel voor te zetten. De hele binnenstad staat er vol mee. De huidige eigenaar is P.J. van Aalst exclusieve tapijten. Deze firma is bij Koninklijke beschikking Hofleverancier en bestaat al ruim 150 jaar. Dit is een koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van ten minste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit.