Open Monumentendag 2010

Ook dit jaar wordt ‘t Hofhuys weer opgenomen in de route van de Open Monumentendag en Duik in het duister (11 september 2010). In het boekje van 2008 stond ons pand als volgt omschreven:

Dit pand is een grote verrassing. Het ziet er van buiten zo gewoon uit, met uitzondering van de neoclassicistische consoles. Zeer bezienswaardig is de binnenplaats met zijn bogen op zuilen en een uiterst zeldzaam bakstenen traptorentje. De sfeer is ronduit middeleeuws. Hoe kan dat? Het pand is werkelijk middeleeuw, maar raakte ernstig beschadigd bij de grote stadsbrand van 1534. Daarna werd het hersteld in diverse stijlen, van renaissancestijl, via classicisme en neoclassicisme, tot in de moderne stijl van de jaren ‘60 (20ste eeuw). Sindsdien is het bedrijf in Oosterse tapijten van PJ van Aalst, dat zich Hofleverancier mag noemen, er gevestigd.

Bon Voyage
Het thema voor 2010 is ‘Bon voyage!’, want u gaat op reis. Op de Grote Markt voor het Stadhuis kunt u bij het reisbureel uw route bepalen, of u gaat op de bonnefooi met deze reisgids in de hand op pad. In dit boekje, dat tevens als persoonlijk logboek fungeert, ziet u welke monumenten en activiteiten er dit jaar op het programma staan, en natuurlijk ook waar u ze kunt vinden. Aan u de keuze.

Wist u dat onze binnenstad maar liefst 400 monumenten telt? Het is ook niet voor niets dat de Nassaustad Breda is voorgedragen voor plaatsing op de Voorlopige Lijst voor het Werelderfgoed van de UNESCO. Logisch dat Breda flink uitpakt met Open Monumentendag. De afgelopen jaren is de Bredase Open Monumentendag veranderd van een dag waarop een paar monumenten de deuren openen, tot een evenement van formaat waarbij beleving voorop staat. Het bezoekersaantal is in die tijd explosief gegroeid, van een schamele 800 in 2003 naar circa 19.000 in 2009. Vorig jaar mocht Breda zelfs de Rabo Vastgoedgroep Trofee in ontvangst nemen voor de beste Open Monumentendag van de provincie Noord-Brabant. Ook het programma van dit jaar misstaat niet in die competitie.

Pak uw koffer!
We wensen u een goede reis door het avontuur van de 19de eeuw. En dat doen we in het Frans, zoals men dat deed in de 19de eeuw, want dat klonk een stuk chiquer.

Het was een eeuw van grote vooruitgang. Met de stoomtrein ging reizen opeens een stuk sneller. Verre oorden lagen binnen handbereik. Bredanaars gingen op reis en kwamen in aanraking met exotische smaken en gebruiken. Anderen kwamen van verre naar Breda en brachten moderne uitvindingen mee. Stoommachines, foto en film werden normale zaken. Het dagelijkse leven veranderde daardoor in hoog tempo.

Vandaag beleeft u de avonturen van een reiziger uit de 19de eeuw. U komt in aanraking met muziek, goocheltrucs, oude films, exotische hapjes en nu en dan een opmerkelijke blik terug in de tijd. Op sommige plekken ontmoet u vreemde figuren, die u laten zien welke verhalen zich achter de gevels schuilhouden. Hier en daar weerkaatsen klanken die daar wellicht meer dan honderd jaar geleden ook al te horen waren. Bereid u voor op het onverklaarbare, want soms verandert een plek terwijl u ernaar kijkt.

Trek eropuit, alleen of met reisgenoten, en stap twee eeuwen terug in de tijd. Ga te voet, met de paardentram of per fiets. Hoe u reist maakt niet uit, maar vergeet deze reisgids niet! Die brengt u niet alleen naar de mooiste bestemmingen, u kunt er ook uw eigen unieke ervaringen en herinneringen in vastleggen. Na deze Open Monumentendag is er een wereld voor u opengegaan, de wereld van de 19de eeuw.

De 19de eeuw: het ‘zilveren tijdperk’
Samen met de 18de eeuw wordt de 19de in Breda wel het ‘zilveren tijdperk’ genoemd. De welvaart kan niet worden vergeleken met die van de Gouden Eeuw in Holland, en ook niet met de periode van de industrialisering, maar het was wel degelijk een tijd van grote welvaart en groeiende mogelijkheden. Na de afscheiding van België in 1830 maakte Breda deel uit van de zuidelijke verdedigingslinie en lagen er in Breda veel militairen gelegerd. De verbindingen over land en water werden verbeterd en uitgebreid. Rondom de stad werden talloze landgoederen aangelegd. Het ging goed met Breda en haar Bredanaars.