Open Monumentendag 2009

Zaterdag 12 september is het weer Open Monumentendag en overdag kunnen geïnteresseerden op onze binnenplaats terecht om net als de oorspronkelijke adellijke bewoners te genieten van een recital met Italiaanse liefdesliederen uit de periode rond 1700. Denk aan liederen als Amarilli, mia bella (Giulio Caccini), Sebben, crudele (Antonio Caldara) en Caro mio ben (Tommaso Giordani). Is er een passender programma denkbaar in een van de hofhuizen die Breda rijk is, waarbinnen men leefde in schoonheid en luister? Tenor Emile van der Peet en pianist Frans van Tuyl nemen u op de binnenplaats mee naar een verloren gewaande wereld. Zij brengen het recital met interessante achtergronden bij de klinkende muziek.

Duik in het Duister

Dit avondprogramma voor iedereen van 8 tot 88 jaar neemt je mee op een spannende zoektocht naar de verdwenen kaart van Breda. Waar is de kaart gebleven? Wie heeft hem gestolen en waarom? Stonden er geheimen op? Misschien heeft het iets te maken met een piraat die vroeger in Breda woonde…

Duik mee in het duistere Breda van het jaar 1700, en ontmoet Johan van Deventer, de kleinzoon van de kaartenmaker. Schrik niet van de schout die hem op de hielen zit! En wie of wat is de Engel van de Grote kerk? En wat heeft Jack Rackham, de schrik van de zeven zeeën, daarmee te maken? Ga op zoek, en ontdek dat je bovengronds niet altijd kunt zien hoe groots Breda is. Ofwel: je moet onder de grond. Daar is het wel heel donker, maar met je lampion zie je genoeg.

Kom speuren naar alle aanwijzingen, kijk je ogen uit, verras je oren, ruik het verleden en voel de eeuwen rusten onder je vingers. Haal je lampion op bij het startpunt en ga op pad als het langzaam donker wordt. Luister naar de wit geklede tijdgeesten, die verhalen vertellen en aanwijzingen geven over de juiste route. Onderweg kom je ook personen tegen die je kunnen helpen het raadsel van de verdwenen kaart op te lossen, dus kijk en luister goed!

Wat maak je mee?
…Je moet door een rumoerige keuken waar iedereen door elkaar schreeuwt en jij toch een aanwijzing moet vinden.
…Je leert een geheimzinnig oud lied dat je ouders misschien nog kennen van vroeger.
…Je komt bij een juf die jou heel wat kan leren, maar jij haar ook!
…Je ontmoet echte dichters en moet hun gedichten ontrafelen.
…Je gaat op zoek naar iets heel kostbaars dat glimt en glinstert.
Ga mee, en neem iedereen mee die je kent!

Via deze link kom je op het artikel van Leo Nierse in BN/DeStem over de Open Monumentendag 2009.