Nickelson nieuwe buren

Het internationale modeconcern Nickelson vestigt zijn hoofdkwartier in Breda. Niet in de eerste de beste kantoorflat, maar in een voormalig stadspaleis in de Catharinastraat. Nu is er nog een advocatenkantoor gevestigd in het klassieke patriciërshuis dat stamt uit de negentiende eeuw. De medewerkers zien nu al op tegen de verhuizing later dit jaar naar een pand aan de Baronielaan. De monumentale gangen, het weelderige stucwerk, de grappige engeltjes die het plafond sieren… Ze gaan het missen.

Ook Nick Amann, eigenaar en managing director van Nickelson was onder de indruk van het imponerende decor dat het stadspaleis biedt. “Het is geweldig, met al die ornamenten. Je kunt ook ergens langs de snelweg gaan zitten, maar daar krijg je nooit zo’n gevoel als hier in de stad”, zegt Amann. Zijn familiebedrijf, met ongeveer tweeduizend winkels over de hele wereld, vestigt zich met zo’n 25 werknemers in Breda.

Erg lang heeft de mode-ondernemer niet hoeven na te denken over het besluit om het pand te kopen. Jos van Opstal, makelaar bij Van der Sande Van Opstal Bedrijfsmakelaars in Breda, snapt wel waarom. “Dit is een gebouw waar je niet naar binnen loopt. Hier treed je binnen. Het biedt karakter, exclusiviteit en identiteit”, zegt Van Opstal. Hij is degene geweest die Amann op het rijksmonument in de Catharinastraat heeft gewezen: “Ik heb hem gezegd: ‘Als je iets zoekt in Breda, dan is dit een kans die zich verder niet meer zal voordoen’.”

Monumentale panden hebben volgens Van Opstal weinig last van de crisis. Waar min of meer moderne kantoren jarenlang leeg kunnen staan, blijft er altijd een markt voor karakteristieke gebouwen. “Zo lang ik makelaar ben is mij één ding bijgebleven: er is altijd vraag naar oorspronkelijke herenhuizen. Ondanks hun krakende vloeren en hun hoge plafonds. Een herenhuis trotseert alle tijden, ook de slechte”, weet de Bredase makelaar.

De komst van Nickelson naar Breda zegt ook iets over de positie van de stad in Nederland en Europa. Directeur Amann: “Breda is een prachtige stad en ligt logistiek goed. We hebben een showroom in Almere waarmee we het noorden van het land bestrijken en vanuit Breda kunnen we het zuiden doen. Maar Breda is ook een heel gezellige en typisch Nederlandse stad. Echt een visitekaartje. Én we hebben een eigen parkeerplaats voor twaalf auto’s.”
Midden in het centrum. Dat is voor Amann óók belangrijk.