Nassaudag groot succes

1000 Speciale Nassaudag broodtrommels met inhoud vonden gretig aftrek bij de stadspicknick in het Valkenbergpark waar ook in de Nassautijd het volk werd uitgenodigd voor feesten. Daar waren tegen de 2000 bezoekers toen om 13.30 uur de Funky Nassauflashmob werd uitgevoerd door Bredase dansscholen, middelbare scholieren en de deelnemers van de Blyde Incomste. Zeven minuten lang stond het park op zijn kop!

Ruim 3500 bezoekers keken hun ogen uit bij piepende harnassen, briesende paarden, kanonnen en zwaarden, een statige Graaf Engelbrecht van Nassau, Johanna van Polanen, een trotse Willem van Oranje en een genietende Willem Alexander look-a-like. De kinderen deden op het alchemistenplein griezelige proefjes met studenten chemie van Avans Hogeschool.

De regenbui die al de hele dag dreigend op de buienradar werd aangekondigd, zorgde er voor dat na de stadspicknick de hofhuizen en het Begijnhof vol stroomden. Hier ontmoette je stoere vrouwen, uitbundige hoeden, tassen en sieraden. Op de KMA zijn veel kleine ridders in de dop het zwaardvechten machtig geworden. En dat Breda op originele wijze uitblinkt in internationale bedrijvigheid werd duidelijk in de Grote Kerk. Hier kon je Willem van Oranje en Maxima met de prinsesjes in eigen (Bredase) persoon ontmoeten. En dit alles kwam in het decor van het eindexamenwerk van de Prinsentuin College studenten Bloem&Design prima tot zijn recht.

Burgemeester Peter van der Velden was met zijn vrouw de hele dag in vol historisch ornaat van de partij : “Zelfs als je Breda door en door denkt te kennen, verbaas je je nog over de inventiviteit, uitbundigheid en stijl waar de stad 600 jaar geleden dankzij de Nassaus al in uitblonk. Hoe dat toen was hebben we aan den lijve ondervonden, maar nog mooier is dat dit vandaag de dag nog steeds geldt. De theaterstoet van historische figuren mondde in het park uit in een dansexplosie van honderden Bredase jongeren. Geweldig om te zien dat Bredanaars, jong en oud, zich laten inspireren door de Nassaus. Allemaal vrijwillig. Petje af!