Internationaal Film Festival Breda

Het Internationaal Film Festival Breda vindt plaats van woensdag 24 t/m zondag 28 maart. In de aanloop naar het Festival alvast de belangrijkste informatie.

Het Festival vindt plaats in de MustSee Breda, aan het Chasséveld 15, het Graphic Design Museum aan de Boschstraat 22 en in de Nieuwe Veste, Molenstraat 6. De openingsfilm is Nowhere Boy (te zien in MustSee), de debuutfilm van Sam Taylor-Wood. Deze film vertelt het verhaal van de jeugd van John Lennon van The Beatles. Het complete programma bestaat uit een dikke 70 speelfilms vertoond en ongeveer 120 korte films.

Vorig jaar werden de films in MustSee meerdere keren vertoond. De organisatie heeft besloten om dit te veranderen, zodat de bioscoopzaal voller zit. De films worden dus minder vaak vertoond. Ook het aantal bekende Nederlanders bij de opening van het festival, is minder dan het afgelopen jaar. Maar de organisatie vindt dat verderop in het programma meer bekende Nederlanders naar voren komen. Zaterdag zal de cast van televisieserie De Troon (AVRO) samen met de regisseur van de serie aanwezig zijn. Vorig jaar kwamen er 9300 bezoekers op het Festival af, dit jaar verwacht de organisatie 15.000 bezoekers.

Alain Fleischer is gastcurator van het Film Festival. Isolde Hallensleben is onder andere bekend van De Wereld Draait Door en zal net als vorig jaar de openings- en slotdag presenteren. Verder zullen Monic Hendrickx, Mark de Cloe, Ton van Zantfoort, Kees Brienen, Lernert Engelberts en Sander Plug het festival bezoeken.

Gastcurator Alain Fleischer
De tien favoriete films van gastcurator en multidisciplinair kunstenaar Alain Fleischer zijn tijdens het festival te zien. Vertoond worden Eraserhead, Der Himmel über Berlin, M – Eine Stadt sucht einen Mörder, The Night of the Hunter, Otto e Mezzo (8 1/2), Pantserkruiser Potemkin, Persona, The Trilogy of Apu: Part 1 en Werckmeister Harmonies.
13 Most Beautiful van Andy Warhol wordt samen vertoond met de drie korte films See You Later – Au Revoir, Sshtoorrty en Puccini Conservato van Michael Snow.
Metropolis, ook één van de favorieten van Alain Fleischer, wordt in zijn gerestaureerde versie vertoond op zondag 28 maart om 10.00 uur.

Dioraphte Feature Competitie
Acht films, allen debuut of tweede films van Europese regisseurs, komen in aanmerking voor de Dioraphte Stimuleringsprijs.
Deze films zijn alleen te zien tijdens het festival en komen niet uit in de Nederlandse theaters.

Naast deze competitie heeft het festival nog twee competities: de NPS Early Bird Competitie en de Best International Short Competitie.

Grand Opening – Nowhere Boy van Sam Taylor-Wood
Op woensdag 24 maart beleeft International Film Festival Breda haar Grand Opening met de vertoning van Nowhere Boy, de debuutfilm van Sam Taylor-Wood. Nowhere Boy vertelt het verhaal van de jonge jaren van John Lennon.

Films in Nederlandse première
International Film Festival Breda toont veel films die niet in de Nederlandse bioscopen uitkomen en dus alleen in Breda te zien zijn. Ook bij de selectie van deze films ligt de nadruk op beginnende makers. Een selectie: Beautiful Kate van Rachel Ward, Ivul van Andrew Kötting, Burrowing van Henrik Hellström, Tehroun van Nader T. Homayoun, That Evening Sun van Scott Teems,

Anggrek Homecoming: Mark de Cloe
Van de oorspronkelijk uit Noord-Brabant (Terheijden) afkomstige De Cloe wordt in het kader van Anggrek Homecoming een retrospectief uiteengezet; hij is te gast in de talkshow ‘Lentegasten’ o.l.v. acteur Frank Lammers waarin hij terugblikt op zijn oeuvre, fragmenten toont van zijn inspiratiebronnen en een blik werpt op de toekomst. Zijn films Gitanus en Valse Wals worden vertoond.

Red Riding Trilogy
De complete televisieserie Red Riding Trilogy wordt vertoond. Deze verfilming van de succesvolle boeken van David Peace is in Nederland alleen tijdens het festival op het witte doek te zien. Vanaf donderdagavond wordt elke avond een deel vertoond en op zondag zijn alle delen te zien. In de Red Riding Trilogy wordt in verschillende periodes in de Engelse geschiedenis gewerkt aan een mysterieuze moordzaak in Yorkshire.

Marathon De Troon
De eerste drie delen van De Troon van Erik de Bruyn zijn reeds op televisie uitgezonden. International Film Festival Breda biedt haar publiek op zaterdag 27 maart als eerste de kans om te zien hoe de serie afloopt, of voor wie deze prachtserie van regisseur Erik de Bruyn tot nu toe heeft gemist, de hele serie in één keer te zien. Na afloop van de laatste aflevering vindt er een Q&A met cast en crew plaats.