Hofhuys te koop

20171222-BNdeStem-1

Vandaag stond er een mooi artikel in BNdeStem over ons pand. Na een kleine 50 jaar hebben we besloten dat we gaan verhuizen en dat was reden voor de krant om er aandacht aan te besteden. De slimme lezer zal begrijpen dat we het liefst niet alle tapijten mee gaan verhuizen, kom daarom vooral een keertje langs om te kijken naar de vele stapels met hoge kortingen!

Hieronder staat de tekst van het artikel van Joost Klaverdijk uit BNdeStem (integraal overgenomen):

Het unieke pand van de tapijthandel komt te koop

Wie eigenaar wil worden van een uniek pand in de Bredase binnenstad, kan binnenkort zijn slag slaan: ‘t Hofhuys in de Catharinastraat komt in de verkoop. Het is het pand waarin Van Aalst, de exclusieve tapijtenhandelaar, is gevestigd. Het Hofhuys, uit 1534, staat schuin tegenover de ingang van het park Valkenberg en het Begijnhof.

Sjoerd van Aalst vertelt samen met zijn moeder wat het pand voor de familie heeft betekend. Voor het gemak schuift ook Hans van der Gijp, de verkopende makelaar, aan.

20171222-BNdeStem-2Het eerste wat je bij binnenkomst denkt is: waarom zou je zo’n locatie willen verlaten? Sjoerd van Aalst legt het uit: ,,Het is geen makkelijk pand voor de verkoop van tapijten. Het past weliswaar bij het exclusieve karakter van wat ik verkoop, maar je kunt je auto niet voor de deur kwijt. Ik heb hier de lasten van de binnenstad, niet de lusten. De Catharinastraat was altijd een winkelstraat, nu is het een woonstraat. Het is ook een hoogdrempelig pand, dat kopers van een ‘eenvoudiger’ tapijt afschrikt.”

Waar Van Aalst zijn winkel wil voortzetten, is nog niet bekend. ,,In ieder geval niet op de Meubelboulevard, mogelijk wel in de omgeving daarvan. Ik heb natuurlijk veel volume nodig om mijn voorraad kwijt te kunnen.” In die zin is Van Aalst nu verwend: het Hofhuys meet een kloeke 3.000 kubieke meter. Ter vergelijking: een ruim woonhuis heeft vier- tot vijfhonderd kuub…

Wat te doen met zo’n ‘kast’? Makelaar Van der Gijp: ,,We willen het in de markt zetten als woonhuis. De familie wil hier geen horeca in, om maar wat te noemen.” Mevrouw Van Aalst voegt daar aan toe: ,,Sjoerds opa en zijn broer, de derde generatie Van Aalsts, kochten het. In de jaren ’70 werd het Hofhuys enkele jaren verhuurd aan behangfirma Mols, voor opslag. Daarna zaten we er zelf in. Gewoond hebben we er nooit, maar het pand speelt een belangrijke rol in de familie. We hebben het met heel veel zorg en oog voor de historie opgeknapt. Bij toevoegingen hebben we lang gezocht om materialen te vinden die passen bij het pand.”

Zoon Sjoerd: ,,Ik heb een minder emotionele band met het pand. Ik ben een ondernemer die zoekt naar een mogelijkheid om het bedrijf goed voort te zetten. Maar het is natuurlijk een gemis dat een zaak als deze uit de binnenstad verdwijnt. We zijn ook een van de laatst overgebleven hofleveranciers. Het grote schild, uit koningin Emma’s tijd, staat hier nog.” ,,De straat heeft al veel geleden”, zegt zijn moeder. ,,Hier tegenover stonden vroeger ook mooie, monumentale pandjes.”

Van der Gijp gaat nog even in op de details: ,,Het binnenplaatsje is natuurlijk uniek, maar daarnaast is er ook een grote tuin die met zorg is herschapen. Daarvoor hebben we de tekeningen van de beroemde cartograaf Blaeu gebruikt. Met daarachter een koetshuis en garage, grenzend aan het Stadserf. Wie dit als woonhuis aankoopt, heeft een woning zonder weerga.

20171222-BNdeStem-3

Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone