Filmopnamen “Baby’s in Brabant”

Vandaag zijn er op de binnenplaats van ‘t Hofhuys filmopnamen geweest voor het project Baby’s in Brabant. Het idee voor Baby’s in Brabant komt uit de koker van Erfgoed Brabant dat bezig is met een project Levensloop, als onderdeel van het bredere programma volkscultuur. De instelling hoopt: 1. nieuwe doelgroepen aan te boren (jongeren en niet-museumbezoekers) en 2. meer Brabanders aan culturele zaken te laten meedoen.

Naast deze film is er al eerder een boekje Baby’s in Brabant verschenen. Geen voorlichtingsbrochure, geen historische verhandeling, maar een magazine-achtig boekje, vol ervaringsverhalen, bakerpraatjes, foto’s, weetjes en veelzeggende citaten van Brabantse ouders en kraamverzorgsters. Een leuk en luchtig boekje, maar natuurlijk wel met serieuze bedoelingen en voorafgegaan door grondige research. In het boek komen ook de papa’s aan het woord, want in het tijdperk van de post-emancipatie spelen schamen die er zich niet meer om er voor uit te komen dat ook zijn een voorname rol spelen in de verzorging van hun kind.

In ‘Baby’s in Brabant’ vertellen Brabantse ouders van nu en Brabanders die tussen 1950 en 1980 een kind kregen over hun ervaringen met zwangerschap, kraamtijd en ouderschap. Projectleider Monique Groot: “Dit past binnen het project ‘Levensloop’ van de provincie Noord-Brabant. Ik zocht een universeel thema en veel mensen komen voor de keu ze te staan om een gezin te stichten. We hebben verschillende generaties geportretteerd en proberen ook de dialoog tussen die generaties op gang te brengen.” Dat kan bijvoorbeeld middels de speciale pagina’s met vragen (vertel eens…) en lezers kunnen foto’s en verhalen insturen. “Daar gaan we zeker nog iets mee doen. De foto’s en verhalen komen in ieder geval op de website te staan. We willen ook nog aandacht geven aan de mindere kanten. Ongewenste kinderloosheid, tienermoederschappen en babysterfte bijvoorbeeld.”