Een dag om de geschiedenis te voelen

We hadden al een stukje geschreven over de Nassaudag op 6 juni in Breda, maar vandaag stond er een mooi artikel over in BNdeStem. We waren blij verrast dat ons eigen Hofhuys was uitverkoren deze mooie dag te illustreren. Hieronder vindt u de bijbehorende tekst van Edine Wijnands:

BREDA – Breda is een Nassaustad. Een titel die maar voor twee Nederlandse steden is weggelegd: voor Breda en Leeuwarden. Dat Breda een Nassaustad is, is leuk, maar de gemiddelde Bredanaar merkt er -op wat bordjes aan gevels, monumenten en ambassadeurs na- bitter weinig van. Dat verandert vanaf dit jaar. Er komt een Nassaudag. Voor het eerst op 6 juni. Daarna elk jaar.

Aanleiding om er dit jaar mee te beginnen, heeft een beetje te maken met het zeshonderdjarig bestaan van de Grote Kerk. Breda heeft die immers te danken heeft aan de Nassaus. “Zoals Breda meer aan de Nassaus dankt”, weten An van Dixhoorn en Pien Rosmalen. Het is hun bureau B_inmotion dat de eerste Nassaudag op poten zet.

De twee sommen op: “Onze tolerantie, veel gebouwen, het internationale karakter van de stad, onze stoere vrouwen. Het Mastbos, het Valkenberg, de KMA, talloze verhalen. Het is maar een greep van wat er in Breda allemaal nog rest van de Nassaus.” Niet voor niets wil Breda zich met dit verleden promoten. Van Dixhoorn: “Het is naast beeldcultuur hèt onderwerp waarop Breda inzet als het gaat om de citymarketing.”

Die marketing lokt vooral toeristen naar Breda. “De Nassaudag is meer voor de bewoners zelf”, zegt Rosmalen. “Die dag moet ervoor zorgen dat Bredanaars zelf het eigen verleden gaan voelen.”

Hoe? “Met verschillende activiteiten.” Zo start de dag om 12.00 uur met een Blyde Incomste in het Valkenberg. Een bonte stoet van Nassaus. Graaf Engelbrecht I en zijn jonge bruid Johanna van Polanen voorop. “De stoet, gespeeld door talloze acteurs en groepen als de Zwaardkring uit Breda, verbeeldt een soort tijdslijn. Achteraan lopen look-a-likes van Willem-Alexander en zijn gezin.” De stoet stopt onderweg op verschillende plekken. Daar is theater.

Maar er is meer. Zo kan heel de stad voor twee euro aanschuiven bij een immense picknick in het Valkenberg. Kleedje meenemen, voor eten is gezorgd. Wie mee wil doen kan een kaartje kopen bij de VVV. Verder zijn ‘s middags talloze activiteiten in de stad. Er zijn middeleeuwse vecht-, scherm- en zwaardgevechten bij de KMA. Graaf ‘Enge Bert’ leert kinderen op een alchemistenplein toverkunstjes. In voormalige ‘hofhuizen’, in met name de Catharinastraat, laten bijzondere Bredase (ambachtelijke) designbedrijven zien wat ze maken en de stichting cultuurbehoud Breda toont in het Begijnhof hoe stoer de Bredase vrouw was en nog steeds is. In de Grote Kerk stellen ondernemingen zich voor aan het publiek (bedrijven kunnen nog meedoen) Het Prinsentuin College tot slot exposeert onder de naam ‘hoffelijk geschikt’ bloemstukken die een echt Nassaugevoel achterlaten.info: www.bredanassaustad.nl