Chasing Ice

Soms vraag je je af waar een ontwerper zijn inspiratie vandaan haalt. Marie Bathellier is een kunstenares die woont en schildert op het eiland van Yeu aan de Atlantische kust van Frankrijk. Surf, zand en drijfhout zijn haar dagelijkse bronnen van inspiratie en zijn omgetoverd tot de Atlantic Collection met twee tapijtdesigns, de Atlantic Surf (2 kleuren) en de Atlantic Ocean (3 kleuren).

8486-BlueWaves-Detail2WEB

Bij het aanschouwen van de Atlantic Surf Blue Waves hierboven gingen mijn gedachten naar iets heel anders, namelijk de prachtige ijsformaties in het poolgebied die vervolgens helaas maar al te vaak veranderen in de Grey Waves, getuige onderstaande indrukwekkende video.

Amerikaanse fotograaf James Balog en zijn team reisden in Groenland rond. Ze hadden camera’s opgesteld rondom de noordpoolcirkel en brachten meerdere jaren door met het verzamelen van de veranderingen in het ijs. Toen ze hun apparatuur opstelden voor een documentaire, hoopten ze gewoon op goed weer en een paar prachtige beelden van het indrukwekkende gletsjerlandschap. Ze hadden niet kunnen dromen dat het zo spannend zou worden. Plotseling begon deel van de ijskap zich te verschuiven, recht voor hun ogen.

Balog was er nooit echt zeker van geweest dat klimaatverandering daadwerkelijk werd veroorzaakt door de mens. In de documentaire uit 2012, Chasing Ice, sprak hij hier openhartig over: “Ik dacht niet dat mensen in staat waren om de fundamentele fysica en chemie van deze hele grote planeet te veranderen. Het leek me niet waarschijnlijk, het leek me niet mogelijk.” Maar na met zijn eigen ogen te hebben gezien hoe een blok ijs van duizenden jaren oud en met de omvang van Manhattan gewoon afbrak en in de zee wegzonk, was hij volledig overtuigd.