1ste Zondag, Feest in Breda

Gratis parkeren 1ste zondag van de maand

Samen met ’t Ezelsoor en de Vrije Boekhandel hebben we een plan ontwikkeld om meerdere knelpunten tegelijk aan te kunnen pakken. De achterliggende gedachte om het parkeren op één zondag van de maand (bijvoorbeeld de eerste) gratis te maken is tweeledig.

Het plan om het parkeren op bijvoorbeeld de Vlaszak te veranderen van achteraf betalen naar vooraf betalen heeft een averechts resultaat. Daar waar een overijverige ambtenaar op het Stadskantoor in al zijn wijsheid heeft besloten dat dit waarschijnlijk meer geld oplevert voor de gemeente, krijgen wij als winkeliers boze klanten in de winkel die daar net zo verbolgen over zijn wij. Breda heeft in nog niet zo heel ver verleden de titel “Meest Gastvrije Binnenstand van Nederland” mogen voeren. Met de bovenstaande problematiek in het achterhoofd vraag je je af hoe ongastvrij alle andere steden in Nederland wel niet moeten zijn. Wij adviseren onze klanten tegenwoordig om maar in de duurdere Chasséparking te parkeren, omdat je daar wel achteraf kan betalen. Dat was dus een slechte beslissing, kwestie van terugdraaien zou je denken maar helaas is dat geen optie aangezien het een enorme kapitaalvernietiging zou betekenen, de omzetting naar het nieuwe systeem heeft uiteraard buitensporig veel geld gekost.

Die schijngastvrijheid in werkelijkheid te tonen, het college koketteert graag met ons gastvrije karakter, vergt wat Rotterdamse daadkracht. Hierbij kunnen we direct een ander diepgaand probleem aanpakken wat onze binnenstad kapotmaakt. Sinds enkele jaren is het de ondernemers in de binnenstad vrij om alle zondagen open te gaan. Leuk voor de consument zou je denken, maar daar waar voorheen het grootste gedeelte van de winkels openging op de eerste zondag van de maand, is nu slechts een handvol winkels open. Niet geheel toevallig betreft het hier bijna allemaal grootwinkelbedrijven. Winkels die personeel kunnen inhuren die niets anders hoeven te doen dan vakken te vullen en artikelen langs een scanner te halen.

Voor de speciaalzaken, winkels waarvoor mensen daadwerkelijk een andere stad gaan bezoeken of een weekendje plannen om te gaan shoppen, is dit bijna niet te doen. Deze vaak kleinere winkels ontlenen hun bestaansrecht vaak aan het feit dat ze een unieke collectie voeren maar vooral uit het feit dat ze persoonlijk advies kunnen geven aan hun clientele en servicegericht zijn. Met andere woorden, ze zullen zelf iedere zondag aanwezig moeten zijn.

Zelf heb ik 3 kleine kinderen die ik op zaterdag al niet naar de sport kan begeleiden en dat is uiteraard een groot gemis. Eigen keuze zult u zeggen en dat is deels waar. U kunt ook begrijpen dat de zondag voor een ondernemer als ik heilig is om er nog iets van een gezinsleven op na te houden. Gelukkig zijn mijn klanten naar wiens mening ik vaak vraag dat met me eens, we bieden ze immers de mogelijk om op afspraak open te gaan, maar dat geldt niet voor alle winkeliers.

Twee vliegen in één klap

Laten we gemakshalve uitgaan van de eerste zondag van de maand omdat dit uit historische overwegingen de meest logische keuze is. Stel dat we het parkeren in de gehele Bredase binnenstad gratis maken, dan zal de drukte op die dag snel toenemen. Het wordt dan weer een feest in de stad, want vele kleine winkels zullen spoedig volgen wat uiteindelijk resulteert in duidelijkheid voor de consument. Die eerste zondag zijn alle winkels geopend (zondagssluitingen uit geloofsovertuigingen daargelaten) en op de andere koopzondagen kunt u terecht bij de vele Kruidvat-winkels en (voorlopig) de V&D. Dit komt de pluriformiteit van de binnenstad ten goede en zal het zelfs leiden tot vele nieuwe initiatieven. Uiteindelijk hebben we dan ook meteen een goeie slogan te pakken ter promotie van Breda:

1ste Zondag, Feest in Breda!

Update 1 april 2015: Breda Vandaag heeft er een artikel over geschreven.